Metabolismul copilului
     media: 5.00 din 1 vot

Nutritia se defineste ca totalitatea proceselor si modificarilor pe care le sufera substantele alimentare intruduse in organism si excretie,avand drept scop mentinerea vietii.
Cresterea si dezvoltarea normanla a copilului sunt conditionate de schimburile nutritive.Metabolismul si nutritia se caracterizeaza la copii prin intensitate si instabilitate crescuta.La copil procesele de asimilare predomina asupra celor de dezasimilare.
Nevoiele nutritive ale copilului sunt mai mari decat ale adultului,deoarece copilul in afara de necesitatile ptr mentinerea echilibrului fiziologic al organismului,mai are si nevoie nutritive ptr crestere.Un regim alimentar echilibrat trebuie sa contina compusi de baza ai alimentelor (proteine,lipide si glucide)si elementele indispensabile mentinerii vietii(apa,vitaminele si substantele minerale).

Nevoile nutritionale : sau calorice nu sunt fixe,ele variaza in functie de:

-varsta copilului(cu cat copilul este mai mic ,cu atat nevoiile sunt mai mari)

-conditiile de mediu ( supraincalzire etc..)

-starea de eutrofie sau distrofie (la distrofici nevoiile sunt marite)

-felul alimentatiei (in alimentatia artificiala nevoiile sunt mai mari)

-activitatea (agitatia prelungita si tipetele pot creste nevoiile calorice cu 40%-100%)

-particularitatile individuale,care determina ptr fiecare copil in parte nevoi mai crescute sau mai scazute.

Calcul nevoiilor nutritive exprimate in calorii se face in practica curenta,zilnica pe baza greutatii corporale a copilului;se pot folosi si alte criterii ca :varsta,lungimea copilului,suprafata corporala etc.

Se considera ratie calorica optima ptr un copil minimul energetic (caloric)cu care se optine cresterea normala.Criteriile care permit sa se aprecieze daca nevoiile nutrutive calorice ale copilului sunt acoperite sunt urmariirea curbei ponderale si starea de eutrofie.Ptr sugarul nou-nascut la termen,eutrofic,sanatos,alaptat la san sunt necesare :

-in trimestrul I : 110-120 calorii/kilocorp/zi;

-in trimestrul al II : 110-100 calorii/kilocorp/zi;

-in trimestrul al III :100-90 calorii/kilocorp/zi;

-in trimestrul al IV : 100-90 calorii/kilocorp/zi;

Acestea reprezinta cifre medii avand valoare mai mult de orientare;sunt sugari care ptr o buna dezvoltare au nevoie de un numar crescut de calorii,iar altii de un numar mai redus de calorii.Ratia calorica va fi deci stabilita prin tatonare si individualizata de la caz la caz.

In alimentatia mixta sau artificiala nevoiile calorice sunt mai mari cu 10 calorii/kilocorp/zi, surplusul de calorii sar explica printr-un travaliu digestiv mai mare si prin utilizarea incompleta a laptelui de vaca.In ceea ce privesc nevoile nutritive ptr copilul trecut de un an se considera necesare:

-intre 1-3 ani :90-100 calorii/kilocorp/zi ;

-intre 3-7 ani :70-80 calorii/kilocorp/zi ;

-intre 7-12 ani :50-60 calorii/kilocorp/zi ;

-intre 12-15 ani :45-50 calorii/kilocorp/zi ;

-la adult 30-42 calorii/kilocorp/zi;


Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

    Termeni si Conditii de Utilizare